arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muu yleisö, 2020

Vihreiden valtuustoryhmän puoluesta totean, haluamme raskaasta korona-vuodesta ja erilaisista säästötyöryhmistä ja palveluverkkojen supistamisista huolimatta kuitenkin katsoa tulevaisuuteen positiivisesti ja iloita sitä, että teemme terveyden edistämistä, ja osallistamme uudella tavalla yhteisökirjastossa ihmisiä. Lisäksi teemme osallistavaa budjetointia, eli osallistetaan ihmisiä edistämään terveyden edistämisen hankkeita ja osallistumaan lähialueiden kehittämiseen. Koululaisilla alkaa kulttuuripolku-ohjelma ja liikuntaan on panostettu vahvasti.

Uutena on Hinku-kuntana  kets-sopimuksen mukainen toiminta ja energiatehokkuuden parantaminen. Uudessa  ilmasto-ohjelmassa  tehdään 100 ilmastotekoa, Lahti Green City tekee myös koko alueelle hankkeita ja ajamme vahvasti Nostavalle rautatieasemaa MAL-yhteistyöllä.

SOTE-alueella avataan Salpakankaan uusi terveysasema, ja keskitytään myös LAPE- eli Lapsiperhepalveluiden kehittämiseen. Kunnan työllisyyskokeiluihin palkataan oma-uraohjaaja, ja opiskelijaterveydenhuoltoa ja kotihoitoa vahvistetaan.

Säästöjä on tehty matkan varrella, ja niiden kanssa on elettävä, mutta ilolla huomaan, että kyläkouluihin edelleen investoidaan ja niitä korjataan. Turvalliset ja terveelliset tilat on ykkösarvo ja silloin myös rakennuksia tulee korjata, tai purkaa. Kuntakeskuksen rakennusten suunnittelu lähtee käyntiin ja myös uimahalli-hankkeen suunnittelulle on näytetty vihreää valoa.

Aika näyttää, mihin olemme menossa. Ensi vuosi tulee olemaan tiukempi. Nykyinen budjetti on hyväksyttävissä alijäämäisenä, koska nyt meille jää ylijäämää laskentatavasta riippuen yli 5 miljoonaa.

Arvostamme suuresti meidän henkilöstöä ja toivomme, että budjetti pitää, koska emme ole halukkaita leikkaamasta  peruspalveluista , emme ole emmekä halua jatkossakaan lomauttaa väkeä. Meidän kunnan työntekijät ovat tehneet erinomaista työtä ja ansaitsevat erityiskiitoksen näinä kovina poikkeusaikoina. Samoin Jarkko Niemi itsenäisyyspäiväjuhlassa korosti yhtenäisyyttä ja kiitos kuuluu kaikille valtuustoryhmille hyvästä yhteistyöstä ja meidänkin puolesta toivotan rauhallista ja rentouttavaa joulun aikaa.

/ Kristiina Vanhala-Selin